Rád bych Vás seznámil s historií výroby sýrů v Jarošově nad Nežárkou.
    Strojnímu zpracování mléka a výrobě sýrů na Jindřichohradecku se již od roku 1900 věnovala rodina Brunnerů, a to v Jindřichově Hradci v pronajatém statku a ve sklepích Jakubského dvora. Zde se věnovali výrobě a prodeji zrajících sýrů, které si získali oblibu u zákazníků pro svou typickou vůni a pikantní kořeněnou chuť. V roce 1927 koupili bratři Jan a Ladislav Brunnerové mlékárnu v Jarošově nad Nežárkou, ke které přistavěli zrací sklepy a vytvořili soukromý podnik Bratři Brunnerové - velkosýrárny v Jarošově nad Nežárkou. Tento podnik měl vedlejší provozovny v Plavsku, Deštné, Černovicích a Nové Včelnici. Tato na svou dobu velkosýrárna umožnila využít mechanizaci při výrobě sýrů, tak aby mohla uspokojit stále se zvyšující zájem o tyto sýry nejen u nás, ale i v nedalekém Rakousku. Dokonce i po železnici byly tyto sýry expedovány k obchodníkům do Prahy a Vídně.
    Po II. světové válce a únoru 1948 se firmy zmocnili státní správci a v roce 1952 byla znárodněna a začleněna pod Jihočeské mlékárny n.p. Tento sýr byl přejmenován na Jarošovský romadur a prodával se prakticky v celé ČSSR. Zkušenosti z výrobou těchto sýrů se plně využilo při výstavbě mlékárny v Jindřichově Hradci, kam v roce 1979 byla tato výroba přemístěna a realizovala se na kontinuální výrobní lince od Západoněmecké firmy ALPMA. A objekt Jarošovské sýrárny trochu upadal do zapomění.
    Až v roce 2001 pan Nechyba vlastník Žirovnické mlékárny zde provedl rekonstrukci a započal zde zrání a balení sýrů, které byly vyráběny v Žirovnici. Vzhledem k vysoké pracnosti a nízké rentabilitě zde měla být výroba ukončena. Pro to koncem roku 2004 výrobní prostory a výrobu převzala firma Sýrárna Bratří Brunnerů s.r.o. pod zastoupením jednatele Jaroslava Hulíka, která zde do dnes porcuje, nechává zrát a balí sýry dle původní receptury s uplatněním moderních technologií.